Børneblog # 1: Indonesiens Historie (Anna)

Jeg har været i Indonesien fra den 4/8-2/9 2019 og jeg har sat mig for at skrive en stil om de ting jeg gerne vil undersøge ved Indonesien. Derfor har jeg fundet tre overskrifter og til hver overskrift har jeg stillet mindst et spørgsmål som jeg godt kunne tænke mig at vide noget mere om.

Krig og besættelse

Hvilke lande har Indonesien været besat af og hvornår?

I 1602 tog Holland magten over en store dele af Indonesien og gjorde det til en Hollandsk koloni. Holland havde magten over Indonesien indtil 1942 hvor Japan (i forsøg på at besætte hele Sydøstasien) besatte Indonesien fra 1942-1945 hvor Japan overgav sig og Indonesien endelig blev selvstændigt igen.

Har der været krig i Indonesien og hvornår?

Da 2. Verdenskrig sluttede blev Achmed Sukarno udnævnt som præsident over Indonesien. Det var i 1945.

Men i virkeligheden under 2. Verdenskrig arbejdede Achmed Sukarno for besættelsesmagten i Japan. Han betragtede Japans besættelse som en befrielse fra de hollandske magter.

Efter 2. Verdenskrig prøvede de hollandske magter at tage magten over Indonesien igen. Dette udløste en fire års væbnet kamp fra 1945-1949. I 1956 afskaffede Sukarno demokratiet og ind førte “enevælde”. I 1965 blev et kupforsøg mod Sukarno stoppet af det indonesiske militær. Dette udløste en meget voldsom og blodig borgerkrig hvor mellem en halv og en hel million døde.

Tsunamier

Tsunamien i Banda Aceh ødelagde meget og blandt andet løftede en af bølgerne dette skib ind og efterlod det oven på et hus.

Indledning:

I 2004 var der et undervandsjordskælv ud for Sumatras kyst. Alene jordskælvet dræbte mange. Det undervandske jordskælv forårsagede en række voldsomme tsunamier (den største var 30 m. høj). Indonesien var klart det land der blev ramt hårdest. Især Aceh provinsen (Indonesiens nordligste provins) blev hårdt ramt. Alene i Aceh provinsen døde ca. 130.000. Aceh blev ramt af tre flodbølger en på 10 m., en på 12 m. og en på 24 m. Da vi var i Bande Aceh mødte vi en taxichauffør som kaldte sig for onkel Bob og han havde mistet 16 fra sin allernærmeste familie. Han viste os også et museum der handlede om tsunamien i 2004. Der kunne man se en film der handlede om tsunamien så man kunne få et indtryk af hvor mange mennesker der døde og hvor mange der mistede familie og hvor store ødelæggelser det forårsagede. Han viste os også et kæmpe skib der var skyllet 5 km. ind fra kysten. Det ligger stadig inde midt i byen som et minde fra de slemme ødelæggelser. Der var også en stor fiskekutter der var skyllet ind og nu ligger på taget af et hus.

Hvorfor bliver Indonesien så tit ramt af tsunamier?

Indonesien ligger på kanten af det man kalder en ildring. Det vil sige en ring af både over- og undervandsvulkaner som tit går i udbrud. Indonesien bliver derfor tit ramt af tsunamier. Den seneste tsunami der ramte Indonesien var i december 2018 hvor et vulkanudbrud udløste en tsunami hvor 429 mistede livet.

Vi besteg vulkanen Sibayak. Herfra kunne vi se over til en anden vulkan, som stadig er aktiv.

Konflikter

Hvilke konflikter er der i Indonesien?

Der har altid været mange konflikter i Indonesien fordi der er så mange forskellige befolknings grupper. Idag er der stadig konflikter bl.a. i Aceh hvor jeg har været. Aceh vil gerne løsrive sig fra resten af Indonesien fordi de er meget rige på gas og olie. Det vil de gerne selv tjene penge på og fordi de er meget mere troende end resten af Indonesien og derfor vil de være et selvstændigt land.

Mine observationer om Indonesien

Indledning:

Jeg har været i Indonesien i 30 dage. I den tid har jeg observeret en masse underlige ting som er anderledes end fra der hjemme. Fx. er der næsten ingen lyskryds og der er rigtig mange motorcykler. Der er heller ikke særlig mange der har en privat bil. Næsten 100% af mændene der ryger og også mange af kvinderne men kvinderne bliver set ned på hvis de ryger i offentlighed. En af vores chauffører ryger mellem 60 og 100 cigaretter om dagen! KLAMT! Det vil sige at hvis han boede i Danmark ville han bruge 6000 dkr. kun på cigaretter om måneden. Hvis en mand ikke ryger bliver han kaldt en ladyboy. De er også meget troende her.

Der bliver kaldt til bøn 5 gange om dagen og der er moskeer og musallaer (bedehuse) over alt. Skolebusserne er også sjove. Pigerne sider inde i bussen og drengene sider på tage.

Dette indlæg er skrevet af Anna Skov Nørregård 10 år. Anna har selv fundet kilderne – via internettet og gennem egne oplevelser og interview med indonesere, hun har mødt.

2 Kommentarer on “Børneblog # 1: Indonesiens Historie (Anna)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...