Om at dykke

Her på Perhentian Islands har vi brugt en del tid på dykning. Karen Marie, Anna og jeg (Peter) har taget dykker certifikat, (Open Water PADI diver) og vi har haft et par vidunderlige familie dyk (mens Rasmus blev opvartet på dykker stedet).

Det er fantastisk at dykke hele familien. Det giver virkelig en følelse af fællesskab

Det har været en helt særlig oplevelse at dykke med pigerne. Det er en helt ny måde at opleve verden på. Lys, sigtbarhed, sanser og kommunikation er helt anderledes, og krop og vejrtrækning er helt central.

Rasmus er 7 år, og man skal være 10 år for at dykke. Han blev vartet op i dykkerbiksen mens resten af familien dykkede. Til hans store fornøjelse. Han bestilte mange dyk til os fordi han hyggede sig. Særligt Rashid blev hans gode ven

Kompetente børn

Karen Marie og Anna har været helt vildt seje. de har taget en “junior PADI open water” uddannelse, men de har i virkeligheden fulgt en “voksen uddannelse” – eneste begrænsning er at de, ind til de bliver 16, kun må dykke ned til 12 m. De har gennemført en ret svære teoretisk uddannelse. De har lært at varetage og håndtere avanceret dykkerudstyr. De har dykket 3 gange om dagen, de har taget dykker maske af på 12 m, delt luft, “løbet tør for luft”, lært kommunikation under vand og de gængse færdselsregler på havbunden. Det er ufarligt at dykke, og for mange er det en overvindelse at skulle agere under vandet. Men både Anna og Karen Marie har i den grad håndteret opgaven i stiv arm, og det er et par virkelig stolte forældre der har dykket med deres to ældste børn. Vi føler at de begge to er vokset rigtig meget af at dykke, og de er også begge to blevet grebet af det.

Helt tæt på – men uden at røre

En nøgle til god dykning er, at man holder sig helt vægtløs i vandet og bruger vejrtrækningen til at stige og falde i dybde. Man kan på denne måde befinde sig 10-20 cm fra en koral, en rokke, eller en moræne ål og se en masse små detaljer. Fisk kommer helt tæt på, og det er vitterlig en helt ny verden der åbner sig.

Tai Chi under vandet

Følelsen af at være vægtløs under vandet er ganske særlig. Det kræver koncentration, balance og frem for alt rolig vejrtrækning. Fokus er desuden oftest på det der er lige omkring dig. En fisk, en haj, en koral, et krebsdyr. Det er ikke de store vidder men på de bitte små detaljer der træder frem. Alt dette er præcis de ingredienser som meditationslærere fremhæver; Vejrtrækning, nærvær, opmærksomhed, balance og ro. Det er nærmest umuligt at IKKE at være nærværende under vandet, og vi kommer ofte op ad vandet med en helt anden ro end når vi plasker i.

Anna på vej hjem fra et dyk. Hun var især på jagt efter hajer – som vi desværre mest så på vores snorkel ture…

Trofæ-jagt og skovtur under vand

Vores dyk hernede har været meget forskellige. I starten jagtede vi trofæer, eksempelvis hajer, skildpadder og særlige fisk. Men efterhånden (efter 8-9 dyk) er det blevet mere som en dejlig tur i skoven. Her kan man være heldig at se en kronhjort, men det er altid nærmest altid en dejlig oplevelse. På samme måde med dykning. Farverne, korallerne, landskabet og detaljerne er altid forskellige, og det bliver aldrig kedeligt, selvom der ikke er nogen sensationer. Efter vi har talt med Anna og Karen Marie om forventninger og forskellige former for oplevelser under dyk. I starten var de på jagt efter trofæer, men efterhånden fremhæver de også forskellige aspekter – både de sociale (hvem var instruktøren, hvem gjorde hvad), landskabet, og gentagelserne.

Gode undervisere

Vi har haft nogle virkelig dygtige og tålmodige instruktører, der har givet os en god introduktion til undervandslivet. Vores midlertidige relation til dem har været sjov og god, især for børnene. Vi har været ret imponerede over deres imødekommenhed og oprigtige glæde og interesse. Det er sidst på sæsonen, og der må virkelig have været mange gæster forbi, men vi mærkede kun glæde og venlighed. Også det har været med til at skabe en dejlig og særlig oplevelse. Det er ikke vores sidste i verdenen under vandet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...