Kastebold i skolekonflikt

Mon er en lidt indadvendt pige på 12 år, som indtil sidste uge gik i 2. klasse på Rai Som School. Hun følges til skole med sin lillebror, sin lillesøster og sin lille fætter, som alle går i børnehaven på skolen.

Men nu bliver hun hver morgen hentet på skolen og kørt til den lokale folkeskole, hvor hun er tvunget til at gå fra nu af. Så hun ser ikke længere sine veninder og sin jævnaldrende fætter Tavee, som stadig går på Rai Som School i 1. klasse.

Ifølge en nyere lov har statsløse børn ret til at gå i en offentlig skole i Thailand. Men i praksis er der en række barrierer, som gør det meget svært, ofte umuligt for børnene at blive optaget på skolerne. Bl.a. er skolerne bange for, at de kan få problemer, hvis de optager statsløse børn og dermed hjælper dem til et bedre liv og bedre fremtidsmuligheder i Thailand. Samtidig får skolerne kun tilskud fra staten til de børn, der har statsborgerskab i landet.

Rai Som School er en uafhængig skole drevet for fondsmidler og private donationer. Skolen tilbyder alle statsløse børn i området gratis skolegang og gratis skolebøger, blyanter mv. Skolen serverer sund og nærende frokost hver dag. Der er ikke krav om skoleuniform og skolen giver børnene tøj og sko i det omfang, de kan indhente de nødvendige donationer.

Skolen optager nye børn året rundt, så børnene kan starte skole straks de flytter til området. Offentlige skoler optager kun elever en eller to gange årligt.

Rai Som School adresserer en lang række udfordringer, som potentielt kan afholde børnene fra at komme i skole. Rai Som School driver flere vuggestuer og en stor børnehave i forbindelse med skolen. Dette betyder, at ingen skolebørn må blive hjemme for at tage sig af mindre søskende.

Skolens tilstedeværelse bliver tolereret af de lokale myndigheder. Men hvis Rai Som School i perioder har for stor succes med at tiltrække både børn og donationer, stikker myndighederne en kæp i hjulet på skolen.

Det oplever vi i disse dage, hvor den lokale folkeskole har “kapret” hele 2. klasse, med den undskyldning, at de har brug for at få “fyldt op” i klasserne. Børnene fra 2. Klasse, som er mellem 7 og 14 år, forventes ikke at komme tilbage til os. Det er både vi og børnene meget kede af, for de føler sig fremmedgjorte på den nye skole, og har ikke særligt gode forudsætninger for at kunne følge med i undervisningen, da de kun lige er i gang med at lære Thai.

Men da de er statsløse, og deres forældre er illegale, har de ingen stemme. Og der er ikke meget, Rai Som School kan gøre for at hjælpe dem. Så Mons mindre søskende må desværre undvære hendes hjælp og omsorg i løbet af dagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...